De metaal: mooie producten, veelzijdig werk

Creativiteit kent geen grenzen. Het bewijs daarvoor wordt geleverd door tal van metaalbedrijven in de regio. Van doordachte oplossingen voor complexe productievraagstukken tot ultramoderne designartikelen: elke dag weer komen de meest bijzondere producten tot stand. Aan de basis ervan staan enthousiaste medewerkers die veelal van a tot z betrokken zijn bij de realisatie. Werken in de metaalsector staat voor creativiteit, afwisseling en uitdaging!

 

Het Boekelse metaalbedrijf Metallure levert een goed voorbeeld van een fraai product. De organisatie is gespecialiseerd in het vervaardigen van designtrappen en bijbehorende accessoires. De gerealiseerde trappen zijn stuk voor stuk eigen ontwerpen: origineel, vernieuwend en modern. Uiteraard volledig afgestemd op de wensen van de klant en de stijl van het woonhuis of bedrijfspand. "Juist dat maakt het werk zo bijzonder", vertelt Adrie Bekkers. "Iedere trap is een uniek kunstwerk, een verfraaiing van het interieur. Onze klanten zijn oprecht blij met het product, en onze mensen kunnen er hun ei in kwijt. Metaal is mooi; van welke kant je het ook bekijkt."

 

Doordachte oplossingen
Ook bij VDL Systems in Uden komt het aan op creativiteit. Hier draait het echter niet zozeer om design, maar vooral om functionaliteit. Het honderd medewerkers tellende bedrijf ontwikkelt, produceert en installeert machines en interne transportsystemen. Stuk voor stuk doordachte oplossingen voor lastige vraagstukken op het gebied van productie en logistiek, voornamelijk voor de voedingsmiddelenindustrie. Sorteermachines, braadovens, ammoniakwassers, wasinstallaties, trilsystemen en rollenbanen: het is slechts een greep uit de producten van VDL Systems. "Wij zijn bedenkers van machines en processen", licht directeur Edwin Willems toe. "Samen met onze klanten bekijken we hoe dingen sneller, beter en efficiënter kunnen. Een geweldige uitdaging."

 

Gevarieerd werk
Niet alleen de producten zijn divers, ook het werk in de metaalsector is gevarieerd. Dat bewijst het Boekelse Vlonder Plaatwerk B.V., een toeleverancier van producten in onder andere staal, rvs en aluminium. "Elke medewerker beheerst verschillende deelgebieden", vertelt directeur Leon Gijsbers. "Iemand is nooit alléén lasser of frezer. Door mensen te laten afwisselen, houden we het werk leuk. Bovendien krijgen medewerkers de kans om zich te oriënteren en te ontwikkelen."

 

Betrokkenheid
"Het mooie aan de metaalsector is dat mensen vaak bij vele facetten van een product of proces betrokken zijn", vindt ook Edwin Willems. "Onze engineers zien bijvoorbeeld hoe het door hen bedachte product stap voor stap in de praktijk wordt ontwikkeld. Degenen die het construeren, begeleiden vervolgens ook de installatie bij de klant." Metallure herkent die vergaande betrokkenheid. "Onze trappen bestaan uit losse onderdelen die pas bij de klant in elkaar worden gezet. Maar degene die verantwoordelijk is voor de constructie, verzorgt ook de montage ter plaatse. Zo komt een product echt tot leven."

 

Werkplezier
Plezierig werken staat bij alle drie de bedrijven hoog in het vaandel. Een schone, veilige en goed uitgeruste werkomgeving speelt daarbij een belangrijke rol. "We doen er alles aan om ons machinepark up-to-date te houden", vertelt Leon Gijsbers. "Dat werkt prettig en heeft bovendien een positief effect op het product en de concurrentiepositie. Verder houden we de werkomgeving schoon en overzichtelijk. De metaalsector wordt vaak geassocieerd met ‘vies' werk, maar dat beeld strookt meestal niet met de werkelijkheid. Vooral bedrijven die veel met rvs werken, zijn vaak erg schoon."

 

Toekomst
Zowel Metallure B.V. en Vlonder Plaatwerk B.V. als het grotere VDL Systems worden gekenmerkt door een informele sfeer. Edwin Willems: "Hoe opener de bedrijfscultuur, hoe meer ideeën en initiatieven er loskomen. Onze mensen weten wat er speelt, ook in deze moeilijke economische tijden." Gaat het dan slecht met de sector? "Zoals zo veel bedrijven merken ook wij dat er iets aan de hand is", antwoordt Adrie Bekkers. "Maar we zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zo hebben wij onze werkplaats onlangs uitgebreid van 200 m2 naar 900 m2. Nu zijn we alweer aan het bekijken of we dat werkoppervlak nog eens kunnen verdubbelen. Want de metaal heeft toekomst!"

 


Laatst geplaatst