De trap als een meubelstuk

03-03-2009

Als je ergens nieuw bent en gedachtenloos een trap passeert, heeft de maker eigenlijk een kans laten liggen. Althans, indien hij liefde heeft voor zijn vak en dat wil uitdragen. Het fotoboek van Jos van der Horst B.V., Trappen en Metaalbewerking, toont een collectie trappen die de voorbijganger niet kan missen. Soms ware kunstwerkjes, die een stempel zetten op de architectuur van een ruimte/gebouw.

 

Volgend jaar viert het Boekelse bedrijf zijn 25-jarig jubileum. Jos van der Horst zelf volgt dat feitelijk vanaf de zijlijn, want hoewel hij nog bij de zaak betrokken is, gaf hij in 2006 het roer uit handen aan Adrie en Natasja Bekkers. Zij mogen zich tevens de eigenaars noemen. Adrie kan bogen op een riante ervaring in de metaalbewerking, met een achtergrond als siersmid. Metaal? Ja, dat vormt in alle gevallen het geraamte van de producten die Jos van der Horst B.V. ontwerpt, fabriceert en plaatst. Die elementen zijn trouwens onlosmakelijk met elkaar verbonden, want de negen medewerkers tellende onderneming wil grip hebben op de totale kwaliteit en afwerking. In de werkplaats gaat in principe alleen metaal "onder het mes", bekledings- en afwerkingselementen van met name hout en glas bestelt men op maat bij hoogwaardige leveranciers, waarbij de kwaliteitsnormen van Jos van der Horst B.V. als maatstaf gelden. Het bedrijf verkoopt uitsluitend een compleet eindproduct en draagt daarvoor de volledige verantwoordelijkheid. Wat heet: de klant krijgt levenslange garantie op materiaal-, constructie- en plaatsingsfouten.

 

In feite verstrekt Jos van der Horst B.V. ook een soort van uniciteitsgarantie, waarmee we willen aanduiden dat elk product enig in zijn soort is. Exact dezelfde trap zul je dus niet op twee verschillende plekken tegenkomen. In alle gevallen komt er een op de ruimte en de wensen van de opdrachtgever toegespitst ontwerp. Het leggen van deze basis beschouwt Adrie Bekkers als één der mooiste facetten van zijn vak. Seriematig werk in grote aantallen is aan hem niet besteed; hij werkt het liefst voor particulieren en kleinere bedrijven. Met gepaste trots wijst hij in het fotoboek op vele bijzondere staaltjes van design en zorgvuldig uitgedokterde en uitgevoerde afwerkingsdetails. Het haast oneindige scala aan mogelijkheden laat zich natuurlijk niet in een tekst als deze samenvatten; foto's vertellen veel meer. Op de website www.josvanderhorst.nl kan het een en ander worden aanschouwd. De klant heeft een verregaande stem in het verhaal, maar aan afwerking en materiaalkeuze doet de trappenfabrikant geen enkele concessie. Op het verzoek plexiglas toe te passen om de kosten te drukken gaat het echtpaar Bekkers bijvoorbeeld niet in. Het heeft simpelweg niet de uitstraling van echt glas en krast veel sneller. Zie de trap als een meubelstuk, dat zelfverzekerd zijn plaats opeist in een ruimte en iets toevoegt aan het geheel.

 

Zoals gezegd vormt metaal het dragend, verbindend element en daarbij kan het om (roestvrij)staal of aluminium gaan. Natuurlijk leent het zich ook perfect voor siertoepassingen, eventueel in combinatie met hout en/of glas. Ook het gebruik van natuursteen behoort tot de opties. Soms worden er speciale gadgets in de trap of balustrade opgenomen, zoals neonverlichting. Afgezien van het poedercoaten - in elke gewenste RAL-kleur, eventueel zelfs met een structuur - voert Jos van der Horst B.V. alle metaalbewerkingen in eigen beheer uit. Bijzonder is de techniek van het watersnijden. Hoewel de geschiedenis hiervan teruggaat tot de mijnbouw in de 19e eeuw, past men het in de bovengrondse industrie pas sinds enkele jaren toe en dan nog maar op bescheiden schaal. Met een waterstraal kun je onder hoge druk een heel dunne, zeer precieze en toch centimetersdiepe snede in een keihard materiaal maken, in dit geval metaal. Voordeel daarbij is de lage snijtemperatuur van 35°C, waardoor er geen vervorming optreedt; dit in tegenstelling tot lasersnijden. De exacte, dunne uitsnedes zorgen ervoor dat er uit een plaat metaal heel veel elementen gehaald kunnen worden, wat het afval minimaliseert en dus een besparing in materiaalkosten oplevert. Natasja creëert met behulp van een computerprogramma een optimale "puzzel" en hiermee wordt de digitaal gestuurde machine gevoed, waarna deze volautomatisch zijn werk verricht. Een absoluut technisch huzarenstukje!

 

Regelmatig moet Jos van der Horst B.V. diepgravend denkwerk verrichten om een optimale balans te vinden in de eeuwige strijd tussen ruimte en comfort. Architecten beperken de plek die een trap inneemt qua afmetingen graag tot het absolute minimum, terwijl de gebruiker juist grote treden met een niet te groot hoogteverschil wenst, om gemakkelijk boven en weer beneden te komen. Bovendien moet het geheel er uiteraard aantrekkelijk uitzien. Wat Adrie en Natasja Bekkers altijd vooropstellen is een vloeiende looplijn: je moet bij wijze van spreken zonder te struikelen met een doos in je handen op en neer kunnen lopen. Omdat het nooit om "modulaire kliksystemen" oftewel seriewerk gaat, vereist dit bij ieder ontwerp speciale aandacht. Voordeel is natuurlijk dat Jos van der Horst B.V. altijd maatwerk levert en exacter kun je nou eenmaal niet op wensen inspelen. Het stukje passie dat in het concept wordt gelegd maakt het geheel compleet. In dit kader mag het niet al te verwonderlijk heten dat het Boekelse bedrijf veel klanten ontvangt die exact weten wat ze willen. Dat neemt niet weg dat ze net als mensen die nog geen concreet idee hebben uitgebreide begeleiding en adviezen krijgen.

 

Gepubliceerd in Bouwkrant - Gemerts Nieuwsblad d.d. 29-8-2008 en Woonwijzer - De Koerier Uden d.d. 27-8-2008 (auteur: A. van der Haagen)


Laatst geplaatst