Wat-er-gesneden wordt in Boekel

08-05-2008

Wat er gesneden kan worden met water, oftewel "watergesneden" is, behelst waarschijnlijk meer dan u denkt. En het lukt wellicht ook beter dan u denkt. Water kan namelijk enorm sterk zijn, zoals moeder natuur ons wel eens demonstreert. Het bundelen van deze krachten in één straaltje water ten behoeve van het snijden van diverse vormen uit plaatmateriaal noemt men waterstraalsnijden.

 

Via een spuitkop en een straalbuis wordt water gespoten met een druk die kan oplopen tot circa 4000 bar (400 MPa). Hierdoor bereikt de straal een snelheid van meer dan 3000 km/u. Afhankelijk van het te bewerken materiaal wordt er fijn zand, abrasief, aan toegevoegd. Dit geldt met name bij harde en slijtvaste materialen; dunnere materialen en kunststoffen doet men zonder abrasief. Een groot voordeel van het waterstraalsnijden is dat de temperatuur laag blijft, maximaal 35 C, waardoor er geen vervorming of verkleuring van het materiaal plaatsvindt. Dit betekent dat het zich uitermate goed leent voor het snijden van dikke materialen (tot 200 mm afhankelijk van het materiaal). Dankzij het koel bewerken kunnen er zelfs kleine tapbare gaten in dikkere materialen worden gemaakt. Materialen die te boek staan als uitermate geschikt voor de waterstraalsnijder zijn aluminium, RVS, staal en titanium, zelfs in geharde, gelegeerde en gecoate toestand. Maar ook kunststof, steenachtige materialen, hout, glas etcetera kunnen worden gesneden. Bijkomend voordeel is dat het materiaal effectief gebruikt kan worden, doordat men de producten erg dicht naast elkaar kan nesten. Daarnaast kenmerkt water zich als een zeer milieuvriendelijk natuurproduct, zonder stofontwikkeling of verspreiding van giftige dampen.

 

De firma Jos van der Horst BV te Boekel is gespecialiseerd in het bewerken van metaal, in het bijzonder van designtrappen (zie http://www.josvanderhorst.nl/). De basis van de trap bestaat uit metaal, zoals staal en RVS. Naar wens van de klant worden hiernaast ook nog andere materialen toegepast, zoals glas, hout en natuursteen. Bij het verwerken van deze grote diversiteit aan materialen is een waterstraalsnijder uitermate geschikt, hetgeen betekent dat er qua vormgeving nog meer tot de mogelijkheden behoort.

 

Maar ook voor derden wil de firma graag materialen snijden. Naar gelang de behoefte van de klant kan de snijkwaliteit variëren van extra fijn (vergelijkbaar met freeswerk), fijn, gemiddeld, grof, tot extra grof (vergelijkbaar met plasma). De snijkwaliteit wordt bepaald aan de hand van de snelheid van het proces en de hoeveelheid abrasief en daaruit rolt de prijs/kwaliteitverhouding voort. Geïnteresseerde bedrijven (en sollicitanten) kunnen contact met Jos van der Horst BV opnemen voor een proefsnede; telefoon: 0492-323222.

 

Kortom, legio mogelijkheden voor wat er watergesneden kan worden in Boekel.

 

Gepubliceerd in Bouwkrant - Gemerts Nieuwsblad d.d. 25-4-2008


Laatst geplaatst